SKO – Turun yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta

Marraskuun 6. päivänä 1925 kokoontui joukko itäsuomalaisia opiskelijoita Turun Yliopiston Ylioppilaskunnan huoneistoon keskustelemaan oman maakuntakerhon perustamisesta. Yhteenliittymä päätettiin perustaa ja se sai nimekseen Savo-Karjalainen Ylioppilasseura. Uuden seuran tarkoitus oli “yhdistää karjalaisiin ja savolaisiin lukeutuvat Turussa opiskelevat ylioppilaat toveripiiriksi, ylläpitämään jäsenissään isänmaan ynnä suomalaisen kansallisuuden rakkautta, tarjoamaan heille tilaisuutta jalostavaan toverielämään sekä herättämään ja vireilläpitämään heissä harrastusta tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan Savon ja Karjalan hyväksi.”

Savo-Karjalainen Osakunta on Turun yliopiston maakuntakerhoista toiseksi vanhin, puolisen vuotta nuorempi kuin rakas naapurimme Satakuntalais-Hämäläinen Osakunta. Osakunta-tittelin savo-karjalaiset saivat kerhonsa nimeen kuitenkin ensimmäisenä. Vuonna 1957 toteutettiin Turun yliopiston ylioppilaskunnan sääntömuutos, jonka mukaan ylioppilaskunta saattoi jakautua osakuntiin. Niinpä silloinen Savo-Karjalainen Kerho julistautui osakunnaksi ensimmäisenä Turun Yliopiston maakuntakerhoista 9.5.1957.

Tänä päivänä SKO erottuu osakuntien joukosta tietenkin itäsuomalaisilla perinteillään kuten kalakukon syömisellä, kokkelipiimän juomisella ja kyykän peluulla. Uusiakin tapoja ja perinteitä syntyy totta kai koko ajan arjen ja juhlan tapahtumien ja kiemuroiden seurauksena. Vaikka kaikki SKOlaiset eivät olekaan enää nykyisin itäsuomesta kotoisin, paistaa osakunnan toiminnasta yhtäaikaa karjalainen iloisuus sekä savolainen rauhallinen terävyys. SKO levittää itäsuomalaista – tai nykyään ehkä SKOlaista – henkeä ympäröiväänkin opiskelijayhteisöön mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki.

Lisää SKOn toiminnasta ja historiasta kannattaa lukea SKOn omasta webistä ja ajankohtaisen tiedonnälän taltuttamista varten kannattaa peukuttaa Facebook-sivua ja tietenkin liittyä Facebook-ryhmään.

Ellet vielä ole SKOn jäsen, seikkailu alkaa tietenkin liittymällä sellaiseksi. Sen voi tehdä esimerkiksi osakunnan päivystyksissä. Jäsenmaksu on vain 5 euroa ja se on voimassa 7 vuotta kerrallaan. Parempaa kauppaa saa hakea!

SKOlainen taistelukala